Het verschil tussen cappuccino, latte macchiato en koffie verkeerd

Het is natuurlijk nogal verwarrend met de grote hoeveelheid koffiesoorten die er zijn, want wat is nu eigenlijk wat? Wat houdt een cappuccino in en wat maakt iets een koffie verkeerd? En een latte macchiato, wat is daar dan weer anders aan? Hieronder leggen we u uit hoe al de koffiesoorten gemaakt worden en wat ze van elkaar onderscheidt. 

Cappuccino

Cappuccino is waarschijnlijk de meest bestelde koffiesoort. Iedereen kent het ook. Maar wat een cappuccino nou precies is, is voor veel mensen een raadsel. Dat zullen we hier dus maar eens uitleggen. De cappuccino is een dubbele espresso met warme opgestoomde melk en melkschuim. De verhouding tussen deze drie moet precies gelijk zijn.

Bij een cappuccino wordt eerst een espresso gezet. Daarna wordt de warme opgestoomde melk erop gegoten. Meestal wordt de (volle) melk opgestoomt in een melkkannetje met behulp van een stoompijpje. Het is de bedoeling dat de warme melk wat mengt met de espresso. Tot slot gaat de melkschuim daar bovenop. Voor meer uitleg over hoe u de beste cappuccino dan stap voor stap maakt, klik hier!

Latte macchiato

Ook de latte macchiato wordt veel besteld. De latte macchiato is een groot glas opgeschuimde melk waar een klein beetje espresso aan toegevoegd wordt. Dit zorgt voor een milde koffie met drie kleurlagen. Latte macchiato betekent letterlijk vertaald ‘gevlekte melk’ vanwege de kleurlagen. De latte macchiato heeft in verhouding meer melk dan een cappuccino. 

Bij een latte macchiato wordt de melk met stoom verwarmd. Deze koffiesoort wordt geserveerd in een groot glas. De vers gezette espresso wordt door de melkschuim heen gegoten. De espresso blijft dan drijven op de melk. Hierdoor ontstaan de drie kleurlagen: de warme melk onderin, de espresso daarbovenop en het laagje melkschuim helemaal aan de bovenkant.

Koffie verkeerd

Het is heel verwarrend, maar een koffie verkeerd is exact hetzelfde als een (caffè) latte. Haal dit trouwens niet door elkaar met een latte macchiato, dat is weer iets anders! Een koffie verkeerd is een espresso met warme melk en een klein beetje melkschuim. Bij een latte wordt meer melk gebruikt dan bij een cappuccino, waardoor hij dunner wordt en romiger wordt.

Bij een latte wordt de melk over een dubbele espresso geschonken. Het verschil tussen een koffie verkeerd/latte en een latte macchiato is dus de volgorde. Bij de latte wordt de espresso eerst ingeschonken, met daaroverheen de melk. Bij de latte macchiato gaat de espresso juist over de melk heen.