Hoe zorg je ervoor dat jouw koffie lekker vers blijft?

Koffie is natuurlijk het lekkerst wanneer de bonen nog lekker vers zijn. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw koffiebonen zo lang mogelijk vers blijven? Lees gauw verder om erachter te komen hoe jij jouw koffiebonen zo goed mogelijk kunt bewaren.

Zuurstof en vocht zorgen ervoor dat de koffiebonen minder vers worden, het is hierom belangrijk dat de bonen droog en afgesloten bewaard worden. Vaak kun je aan de bonen al wel ruiken of deze echt vers zijn, de minder verse bonen ruiken namelijk al snel muf.

Een ander onderdeel van de lekkere smaak is wanneer de bonen geroosterd zijn. Bij een goede aanbieder kun je vaak de datum van het roosteren op de zak vinden. Wanneer je het bij een grote aanbieder koopt is het goed zolang je de bonen binnen 4-5 maanden van roosteren gebruikt. Echter, bij een kleinere branderij is dit vaak 2-3 weken. Dit komt doordat hier vaak de bonen niet snel worden verpakt. Bij de beste koffiebonen worden deze direct vacuüm gezogen, daardoor worden de bonen niet meer muf.

Je kunt natuurlijk ook jouw koffiebonen kopen bij een lokale aanbieder. Deze zijn vaak een stuk kleinschaliger en hebben meer passie voor de productie en teelt. Grotere partijen doen vaak ook aan massaproductie en dergelijke, dit zorgt ervoor dat de bonen ook minder aandacht krijgen. Het is ook belangrijk dat de bonen niet in de koelkast worden bewaard. Wanneer de bonen telkens van koel naar warm gaan ontstaat er namelijk vocht en dit beïnvloed de smaak van de bonen ook weer.

Koffie blijft ook lekker vers wanneer je direct na het malen de koffie zet. Zorg er dus voor dat de bonen alleen gemalen worden wanneer je ook echt direct koffie gaat drinken. De koffiebonen worden dan alleen gemalen wanneer ze ook echt gebruikt worden om koffie te zetten. Het liefst worden de bonen binnen een week gebruikt. Wanneer er zuurstof bij de koffie komt zal de lekkere smaak snel afnemen. Dit is natuurlijk niet gewenst.

Om te genieten van de lekkerste kop koffie is het dus handig om deze tips te onthouden. Nu kom je niet meer te zitten met muffe koffie en drink je altijd een lekkere verse kop koffie.